We nodigen mensen uit om een blog te schrijven over wat voor hen Luisterend Leiderschap is. Dit is een blog van Miriam Haagh, Wethouder Gezondheid, Wijkaanpak en Leren in Breda.

Luisteren is het mooiste geschenk dat je iemand kunt geven. Luisteren zorgt ervoor dat iemand zich gehoord voelt. En toont respect. Wat lijkt het makkelijk. En wat ís het moeilijk. Een gave als je het goed kunt. Het mooie is, luisteren kun je leren. Je moet er even wat moeite voor doen in onze huidige (prestatie)maatschappij, waarin het geven van meningen – gevraagd en ongevraagd – vaak wint van luisteren.

Een wijze uitspraak van de Dalai Lama luidt: ”Wanneer je praat, herhaal je wat je al weet. Als je luistert, zou je zomaar iets nieuws kunnen leren.” En zo is het maar net. Luisteren versus spreken, kan ook omslaan in luisteren versus oordelen.  Een oordeel komt namelijk vaak voort uit het niet goed luisteren naar elkaar. Omdat we dat niet kunnen of niet willen misschien. Of gewoon – alle goede bedoelingen ten spijt, niet – genoeg – gewend zijn.

Als je echt luistert, hoor je zoveel meer. Wanneer je naar elkaar luistert, kun je zomaar merken dat verschillen lang zo groot niet zijn als jij dacht. Wellicht word je zelfs verrast door overeenkomsten of merk je dat die verschillen jou kunnen verrijken. Luisteren is een eigenschap die op alle fronten in het leven van pas komt. Luisteren naar je kind, naar je partner of naar een collega.

Over collega’s gesproken. Als bestuurder probeer ik me elke dag en ieder uur bewust te zijn van het belang van luisteren. Gelukkig ben ik van huis uit verschrikkelijk nieuwsgierig. Dat helpt enorm om naar iemand te luisteren! Als bestuurder ben ik geen leidinggevende, maar gaat het alle dagen over leiderschap. Ik heb vele ambtenaren om mij heen. Samen werken we in verschillende teams met passie en talent aan mijn portefeuille Gezondheid, Wijkaanpak en Leren. Dagelijks luister ik naar mijn collega’s. We luisteren naar elkaar. Wat overigens niet betekent dat we het altijd eens zijn met elkaar. Goed luisteren naar elkaars argumenten, verrijkt onze besluiten en zorgt voor meer betrokkenheid en draagvlak. Juist daarom is het luisteren naar onze inwoners ook zo belangrijk. Dat is waarom we in Breda willen gaan werken met zogenoemde luistersessies waarin ambtenaren en inwoners naar elkaar luisteren over bepaalde thema’s. Ons werk en onze stad wordt er beter van. En onze inwoners dus ook.

Daarom vind ik extra aandacht voor luisteren een goede zaak. Om elkaar meer bewust te maken van de kracht van luisteren, om ons handelen daarop aan te passen en er een goede gewoonte van te maken. Als je eenmaal de kracht van luisteren hebt ontdekt, kun je er niet meer omheen. En wil je dat ook niet meer. Omdat luisteren verbindt. Verbinding past iedereen. En Breda brengt het samen.