We nodigen mensen uit om een blog te schrijven over wat voor hen Luisterend Leiderschap is. Dit blog is van Eric Hisgen, bestuurder en toezichthouder.

En toch, ik deed dit werk al zoveel jaren, werd ik weer verrast door de eenvoud van luisteren. We stonden bij een van de monumenten van de gevallenen ‘40 – ‘45 in Rotterdam. Als hoofdbewoner van dit zakenpand en in de rol van bestuurder van de betreffende thuiszorgorganisatie mocht ik een krans leggen. Wachtend op het signaal van de marinier zag ik in mijn ooghoek een scootmobiel aan komen rijden. Op de scootmobiel zat een grote man met een wat verwilderde blik in zijn ogen. Ik bleef naar hem kijken want ik was op de een of andere manier op mijn hoede. Een cliënt van onze thuiszorg was mijn eerste gedachte. 

De ceremonie verliep zoals dat was bedacht, en na de minuut stilte maakte de aanwezigen aanstalten om naar het Stadhuis aan de overkant te lopen. Plots riep de man in de scootmobiel met zware stem “Wie is hier van dit gebouw?” Als door een bij gestoken dacht ik, nou daar gaan we, een ontevreden cliënt komt verhaal bij mij halen. Ik liep op hem af en zei “Ik ben Eric Hisgen, bestuurder van de Thuiszorg.” De man keek mij met grote ogen aan en zei: “Nou en? Ben jij eigenaar van dit gebouw?” Nee, dat was ik niet. We raakten in gesprek en hij gaf aan dat hij het monument had gemaakt, met zijn blote handen. Hij had gehoord dat het gebouw zou worden gesloopt en was nu benieuwd wat er met zijn kunstwerk zou gaan gebeuren. 

Levenslang leren luisteren. Wat zegt iemand, wat hoor ik of wat wil ik horen. Gek hè, ik vind mezelf best een goede luisteraar, maar ben me er ook van bewust dat het niet een statische eigenschap of vaardigheid is. Elk gesprek of ontmoeting is nieuw voor mij en vooraf is niet bepaald wat ik wil of moet horen.

Het begint volgens mij met een vanzelfsprekende nieuwsgierigheid want dat is toch de basis van vragen stellen? En lukt dat dan altijd? Nee, dat blijkt wel uit de anekdote. Ik heb ook zo mijn ‘filters’, ik ben niet waardevrij. Daarom is leren luisteren een levenslange veroordeling.