Luisteren kan, naast je beschikbaar maken voor een ander, ook een reis zijn naar meer kennis, niet de wijsheid die al hebt, maar naar kennis van wat je nog niet weet. Via Plato kennen we de wijsheid van Socrates:

“Ik ben de wijste man die er is, want ik weet een ding en dat is dat ik niets weet.”

Als je dat als uitgangspunt neemt, dat je grotendeels onwetend bent, kun je ook andere gesprekken voeren. In mijn optiek veel interessantere en zinvollere gesprekken. Leuke oefening voor een ontmoeting met een ander: Ga er eens vanuit dat degene naar wie je luistert iets weet wat jij niet weet, en kijk dan eens waar het gesprek je brengt. Ben benieuwd naar jullie ervaringen.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *